Door
Rik van der Linden op
27 mei 2025 om 15:00
Eten! We doen het – in Nederland – allemaal, meestal meerdere keren per dag en steeds vaker buiten de deur. De naoorlogse welvaartsgroei heeft ervoor gezorgd dat er in dit land eten in overvloed is. Voor de één staat gemak voorop en voor de ander gezondheid, duurzaamheid of smaak. Weer iemand anders associeert eten vooral met gezelligheid en samenzijn. En toen slotte is er een grote groep mensen voor wie de betaalbaarheid voorop staat. Want ondanks alle overvloed is gezond eten voor veel Nederlanders ook financieel een uitdaging.
Met de ruime beschikbaarheid van voedsel treden ook problemen en uitdagingen op. Gezondheidsverschillen zijn vaak te herleiden tot ongezonde keuzes, teveel eten heeft in het rijke westen geleid tot een toename van obesitas. De toenemende aandacht voor gezondheid en dierenwelzijn leidt bij andere mensen tot allerlei overwegingen om wel of juist niet voor bepaald voedsel te kiezen.
Net als in veel andere steden wordt er de laatste jaren steeds nadrukkelijker om een lokaal voedselbeleid gevraagd. En al jaren zet een enthousiaste groep Dordtenaren zich in voor gezond, betaalbaar voedsel dat zo dichtbij mogelijk wordt geproduceerd. Want voedsel raakt aan veel thema’s die op en rond het eiland van Dordrecht spelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de korte voedselketen, de relatie tussen stad en platteland en het stimuleren van gezonde keuzes?
Daarom hebben we in samenspraak met de Dordtse initatiatiefnemers een voedselvisie opgesteld, waarin we ons hebben geconcentreerd op drie aandachtsgebieden: een gezonde voedselomgeving, gezond voedingsgedrag en minder voedselverspilling. Vandaag werd deze visie (met bijbehorende actieagenda) met algemene stemmen vastgesteld in de Dordtse gemeenteraad. Een mooie mijlpaal. Want voedsel verdient de aandacht, ook in Dordt!